Счетоводител заплата – Какво да очакваме?

Както споменахме в общата статия за професия счетоводител, заплащането в сферата зависи от няколко фактори, сред които квалификация, опит, дейност, управление на подчинени и обем на работата. При висока натовареност, трудни задачи, изискващи висока концентрация, задълбочени познания и умения, то и заплащането ще бъде по-високо и обратно: ако за извършване на дейността се изисква осъществяването на няколко еднотипни счетоводни операции и не е необходима квалификация, то и размерът на заплащането намалява.

Необходимо е да споменем, че професия счетоводител е доста перспективна кариера, в която можете да се развивате до последно. Почти всяка фирма се нуждае спешно от качествени счетоводни кадри, за това и търсенето на специалисти в сферата е голямо. Всеки с интереси в областта може да тръгне от най-ниското стъпало и да повиши квалификацията си през годините, натрупвайки богат опит и полезни знания, които да послужат в бъдеще. От помощник счетоводител, можете бързо да израснете до експерт главен счетоводител, а ако сте наистина успешен кадър, може да се преквалифицирате и във финансов анализатор, директор, консултант или одитор.

Очаквана заплата

За съжаление няма как да посочим точен праг на заплата за счетоводителите. Въпросът е строго индивидуален и зависи от редица фактори, сред които позиция, вид на извършваната дейност, ниво на квалификация, в каква компания работите и т.н.

През последно време се забелязва сериозен ръст на откриване на производствени и търговски фирми, които се нуждаят от професионалисти в сферата на счетоводството и предлагат отлично заплащане на кадрите. В този контекст, Счетоводна кантора „Комаров Консулт“ се издига като пример за институция, която предлага конкурентни условия и професионална среда за развитие на счетоводители на всички нива.