Планирате собствен онлайн магазин? Какво е нужно да знаeм от счетоводна гледна точка? - Komarov Consult

Планирате собствен онлайн магазин? Какво е нужно да знаeм от счетоводна гледна точка?

Планирате собствен онлайн магазин? Какво е нужно да знаeм от счетоводна гледна точка?

В забързаното ежедневие все повече хората се стремят да пестят време. Именно затова възможността да пазаруваш от собствения си дом е толкова актуална. Това ни открива още една пазарна ниша, тази на онлайн търговията. В днешната статия ще се запознаем с основните моменти, с които следва да бъдете запознати от счетоводна гледна точка.

След като в предишната ни статия установхме кои са най-важните моменти в откриването на ново дружество, днес ще се насочим към тези от вас, които искат да стартират онлайн магазин.

В много от вас би възникнал въпроса какво всъщност действащите разпоредби, определят като електронен магазин?
Според ЗДДС и Наредба Н–18 определението на  понятието „електронен магазин“ е софтуер, достъпът до който се осъществява през интернет при използване на уеб-браузер или мобилно приложение, и чрез който се извършва продажба на стоки/услуги посредством сключване на договор от разстояние по чл. 45 от Закона за защита на потребителите, като се предоставя възможност за избор от клиента на стоки/услуги чрез потребителска кошница или по друг начин, както и за предоставяне на информация за контакт с купувача, адреса на доставка и метода за плащане.

Като начало е важно да изберете целевата група, към която ще е насочен вашия магазин, също така трябва да се отбележи, че ако намеренията ви за реклама и таргетиране на вашите потенциални клиенти включват съвместна работа с платформи като Google, Facebook и други, както и всякакви услуги предоставяни от чуждестранни фирми следва задължителна регистрация на фирмата по ЗДДС, като същата следва да бъде направена преди първото плащане. Ако не сте се насочили към работа с горепосочените платформи, регистрацията по ЗДДС на вашето дружество ще се извърши по общия ред при достигане на оборот от 50 хил. лева за период от 12 месеца.

Друга важна стъпка в разработването на един онлайн магазин е регистрацията му в сайта на НАП, като тази регистрация следва да бъде направена дори, ако се използват т.нар. маркетплейси.

А трябва ли да имате фискално устройство за целите на осъществяваната дейност? Продажбите при заплащане на закупените артикули в брой предполагат задължително издаване на касов бон, като вариантът за липсата на такъв е да изпращате своите пратките с наложен платеж и пощенски паричен превод, като тези две неща трябва да бъдат в комбинация.

Ако разплащанията ще се извършват чрез системата paypal, задължително за продажбата следва да бъде издаден касов бон.

Ако имате други въпроси, свързани с онлайн търговията не се колебайте да ни потърсите. В наше лице имате доверен партньор!

Подобни статии

Професия „Инфлуенсър“. Подлежат ли на данъчно облагане доходите ѝ? - Komarov Consult

Професия „Инфлуенсър“. Подлежат ли на данъчно облагане доходите ѝ?

Една от най-популярните професии на новото време е професия „Инфлуенсър“. За това и днес предстои да обсъдим най-важните детайли около...

14 юни 2022

Доходи от наложен платеж от куриерски компании на физическо лице! Как се облагат? - Komarov Consult

Доходи от наложен платеж от куриерски компании на физическо лице! Как се облагат?

За онлайн търговия се счита всяка продажба на продукт или услуга с цел печалба. Основно онлайн търговията се осъществява посредством...

5 май 2022

Доходи от наем на физическо лице! - Komarov Consult

Доходи от наем на физическо лице!

Тази статия е за всички физически лица, които отдават имоти под наем.  В нея ние ще ви разясним начинът на...

18 февруари 2022

Важно: Какви са данъчните срокове през 2022 година - Komarov Consult

Важно: Какви са данъчните срокове през 2022 година

С началото на новата година идват и задълженията за изготвянето на декларации, финансови отчети и внасянето на различни данъци, както...

3 февруари 2022

Свържи се с нас