Планирате собствен онлайн магазин? Какво е нужно да знаeм от счетоводна гледна точка? - Komarov Consult

Планирате собствен онлайн магазин? Какво е нужно да знаeм от счетоводна гледна точка?

Планирате собствен онлайн магазин? Какво е нужно да знаeм от счетоводна гледна точка?

В забързаното ежедневие все повече хората се стремят да пестят време. Именно затова възможността да пазаруваш от собствения си дом е толкова актуална. Това ни открива още една пазарна ниша, тази на онлайн търговията. В днешната статия ще се запознаем с основните моменти, с които следва да бъдете запознати от счетоводна гледна точка.

След като в предишната ни статия установхме кои са най-важните моменти в откриването на ново дружество, днес ще се насочим към тези от вас, които искат да стартират онлайн магазин.

В много от вас би възникнал въпроса какво всъщност действащите разпоредби, определят като електронен магазин?
Според ЗДДС и Наредба Н–18 определението на  понятието „електронен магазин“ е софтуер, достъпът до който се осъществява през интернет при използване на уеб-браузер или мобилно приложение, и чрез който се извършва продажба на стоки/услуги посредством сключване на договор от разстояние по чл. 45 от Закона за защита на потребителите, като се предоставя възможност за избор от клиента на стоки/услуги чрез потребителска кошница или по друг начин, както и за предоставяне на информация за контакт с купувача, адреса на доставка и метода за плащане.

Като начало е важно да изберете целевата група, към която ще е насочен вашия магазин, също така трябва да се отбележи, че ако намеренията ви за реклама и таргетиране на вашите потенциални клиенти включват съвместна работа с платформи като Google, Facebook и други, както и всякакви услуги предоставяни от чуждестранни фирми следва задължителна регистрация на фирмата по ЗДДС, като същата следва да бъде направена преди първото плащане. Ако не сте се насочили към работа с горепосочените платформи, регистрацията по ЗДДС на вашето дружество ще се извърши по общия ред при достигане на оборот от 50 хил. лева за период от 12 месеца.

Друга важна стъпка в разработването на един онлайн магазин е регистрацията му в сайта на НАП, като тази регистрация следва да бъде направена дори, ако се използват т.нар. маркетплейси.

А трябва ли да имате фискално устройство за целите на осъществяваната дейност? Продажбите при заплащане на закупените артикули в брой предполагат задължително издаване на касов бон, като вариантът за липсата на такъв е да изпращате своите пратките с наложен платеж и пощенски паричен превод, като тези две неща трябва да бъдат в комбинация.

Ако разплащанията ще се извършват чрез системата paypal, задължително за продажбата следва да бъде издаден касов бон.

Ако имате други въпроси, свързани с онлайн търговията не се колебайте да ни потърсите. В наше лице имате доверен партньор!

Подобни статии

Имате открити сметки в Revolut, Pay Pal или Paysera. Трябва ли да ги декларирате в БНБ. - Komarov Consult

Имате открити сметки в Revolut, Pay Pal или Paysera. Трябва ли да ги декларирате в БНБ.

Напоследък все повече фирми, опериращи онлайн, но и не само, предпочитат да използват електронни портфейли докато изпълняват своята дейност. Финтех...

28 февруари 2023

Продажба на лек автомобил закупен от Физическо лице. Трябва ли да начислим ДДС при продажбата? - Komarov Consult

Продажба на лек автомобил закупен от Физическо лице. Трябва ли да начислим ДДС при продажбата?

Днес ще разгледаме често срещан казус при продажбата на лек автомобил от фирма, която е регистрирана по ЗДДС. Тази ситуация...

30 ноември 2022

Нов праг за регистрация по ДДС – от 50 000 става на 100 000 лева - Komarov Consult

Нов праг за регистрация по ДДС – от 50 000 става на 100 000 лева

На първо четене тази година депутатите решиха да се увеличи прага за задължителна регистрация по ДДС. Припомняме, че до момента...

22 ноември 2022

Безвъзмездна финансова помощ за внедряване на решения в областта на ИКТ и киберсигурността - Komarov Consult

Безвъзмездна финансова помощ за внедряване на решения в областта на ИКТ и киберсигурността

През октомври 2022 предстои да бъде отворена за кандидатстване програма за Безвъзмездна финансова помощ за внедряване на решения в областта...

17 октомври 2022

Свържи се с нас