Планирате собствен онлайн магазин? Какво е нужно да знаeм от счетоводна гледна точка?

В забързаното ежедневие все повече хората се стремят да пестят време. Именно затова възможността да пазаруваш от собствения си дом е толкова актуална. Това ни открива още една пазарна ниша, тази на онлайн търговията. В днешната статия ще се запознаем с основните моменти, с които следва да бъдете запознати от счетоводна гледна точка.

След като в предишната ни статия установхме кои са най-важните моменти в откриването на ново дружество, днес ще се насочим към тези от вас, които искат да стартират онлайн магазин.

В много от вас би възникнал въпроса какво всъщност действащите разпоредби, определят като електронен магазин?
Според ЗДДС и Наредба Н–18 определението на  понятието „електронен магазин“ е софтуер, достъпът до който се осъществява през интернет при използване на уеб-браузер или мобилно приложение, и чрез който се извършва продажба на стоки/услуги посредством сключване на договор от разстояние по чл. 45 от Закона за защита на потребителите, като се предоставя възможност за избор от клиента на стоки/услуги чрез потребителска кошница или по друг начин, както и за предоставяне на информация за контакт с купувача, адреса на доставка и метода за плащане.

Като начало е важно да изберете целевата група, към която ще е насочен вашия магазин, също така трябва да се отбележи, че ако намеренията ви за реклама и таргетиране на вашите потенциални клиенти включват съвместна работа с платформи като Google, Facebook и други, както и всякакви услуги предоставяни от чуждестранни фирми следва задължителна регистрация на фирмата по ЗДДС, като същата следва да бъде направена преди първото плащане. Ако не сте се насочили към работа с горепосочените платформи, регистрацията по ЗДДС на вашето дружество ще се извърши по общия ред при достигане на оборот от 50 хил. лева за период от 12 месеца.

Друга важна стъпка в разработването на един онлайн магазин е регистрацията му в сайта на НАП, като тази регистрация следва да бъде направена дори, ако се използват т.нар. маркетплейси.

А трябва ли да имате фискално устройство за целите на осъществяваната дейност? Продажбите при заплащане на закупените артикули в брой предполагат задължително издаване на касов бон, като вариантът за липсата на такъв е да изпращате своите пратките с наложен платеж и пощенски паричен превод, като тези две неща трябва да бъдат в комбинация.

Ако разплащанията ще се извършват чрез системата paypal, задължително за продажбата следва да бъде издаден касов бон.

Ако имате други въпроси, свързани с онлайн търговията не се колебайте да ни потърсите. В лицето на Счетоводна кантора „Комаров Консулт“ имате доверен партньор!