Нов праг за регистрация по ДДС – от 50 000 става на 100 000 лева - Komarov Consult

Нов праг за регистрация по ДДС – от 50 000 става на 100 000 лева

Нов праг за регистрация по ДДС – от 50 000 става на 100 000 лева

На първо четене тази година депутатите решиха да се увеличи прага за задължителна регистрация по ДДС. Припомняме, че до момента той бе в размер на 50 000 лв., като се предвижда от 1 януари 2023 година да се увеличи двойно и да стане 100 000 лева. По този начин партиите целят да се намали административната тежест върху микро и малките фирми в различни сфери, като наред с увеличението се предвижда и премахването на данък уикенд, което обаче за сега бе отложено.

Решението бе взето единодушно и подкрепено от всички партии в парламента, като предложението бе изпратено до Европейската Комисия. Преди броени дни ЕК разреши увеличението на прага за регистрация по ДДС.

Какво да очакваме?

С приемането на увеличения праг за регистрация по ДДС се предвижда близо 200 000 фирми да запазят правото си на доброволна регистрация по закон, независимо от размера на техния оборот. С това увеличение се цели да бъдат облекчени малките фирми, което на своя страна ще им спести подаването на задължителните месечни декларации. Това решение също така ще помогне на НАП да преустанови масовата практика на фирмите да не обявяват реално размера на приходите си, само и само да не надхвърлят предварително обявения праг за регистрация.

До момента всяка фирма, която генерираше оборот в размер от 137 лева на ден бе задължена да се регистрира по ДДС, като това сериозно натоварваше най-вече микро фирмите, малките предприемачи и самонаетите лица. Очаква се увеличеният праг за регистрация по ДДС да доведе до загуби в държавния бюджет в размер до 130 милиона лева, но за сметка на това се очаква решението да окаже положително въздействие върху икономиката на страната и да повиши събираемостта на данъците.

Прагът за регистрация по ДДС не се е променял вече близо от 20 години – въпреки непрекъснато растящите нива на инфлация. Причината за това, според депутатите е липсата на достатъчно политическа воля, тъй като това решение цели да се стимулира малкия бизнес в трудната ситуация, в която се намира в момента страната ни.

Решението за увеличаване прага за регистрация по ДДС се очаква да влезе в сила още в началото на 2023 година, като от НАП излязоха с изказване, че подкрепят законовата промяна.

Подобни статии

Представителни разходи: Ето защо осчетоводяването им е за предпочитане! - Komarov Consult

Представителни разходи: Ето защо осчетоводяването им е за предпочитане!

Провеждането на тиймбилдинги, фирмени тържества и почерпки в офиса са познати в счетоводната практика като представителни разходи. Наред с тях...

7 септември 2023

Промени в данъчно-осигурителния кодекс август 2023 - Komarov Consult

Промени в данъчно-осигурителния кодекс август 2023

Тема на днешната статия са влезлите сила от 01.08.2023г. данъчно-осигурителни промени. По-долу по хронологичен ред следва да изброим всички важни...

28 август 2023

Лични финанси и фирмени финанси – къде е границата? - Komarov Consult

Лични финанси и фирмени финанси – къде е границата?

В предприемаческия свят е от решаващо значение да осъзнаем важността на разделението между личните финанси и финансите на нашата фирма....

13 юли 2023

Имате открити сметки в Revolut, Pay Pal или Paysera. Трябва ли да ги декларирате в БНБ. - Komarov Consult

Имате открити сметки в Revolut, Pay Pal или Paysera. Трябва ли да ги декларирате в БНБ.

Напоследък все повече фирми, опериращи онлайн, но и не само, предпочитат да използват електронни портфейли докато изпълняват своята дейност. Финтех...

28 февруари 2023

Свържи се с нас