Кога можем да ползваме ДДС на лек автомобил и гориво? - Komarov Consult

Кога можем да ползваме ДДС на лек автомобил и гориво?

Кога можем да ползваме ДДС на лек автомобил и гориво?

Днес „Комаров Консулт“ ще отговори на един от най-често задаваните въпроси от нашите корпоративни клиенти – Кога можете да използвате ДДС за лек автомобил и имате право на данъчен кредит, покриващ включително и разходите по експлоатацията на превозното средство, като гориво, консумативи, ремонти и т.н.

В Закона за ДДС изрично е посочено, че за покупката на леки автомобили, гориво и експлоатационни разходи не се предоставя възможност за данъчен кредит. Под „леки автомобили“ разбираме според определението дадено от ЗДДС, че това са всички превозни средства с до 5 седящи места (без да смятаме мястото на шофьора), които не се използват за превозване на различни по вид товари и които нямат трайни промени по каросерията, свързани с осъществяваната от фирмата основна дейност. Законът звучи категорично, но нека да не прибързваме със заключенията.

Оказва се, че са оставили вратичка и всяка една фирма може да се възползва от данъчен кредит, който да облекчи не само немалките разходи по покупката на лек автомобил, но и разходите за гориво и консумативи.

ДДС за лек автомобил и гориво можете да използвате, в случаите когато:

Закупувате лек автомобил за осъществяване на основната дейност на фирмата

Всъщност имате право на данъчен кредит за покупка на лека кола, в случаите когато се налага да осъществявате една или няколко от основните ви дейности като регистрирано лице. ДДС за лек автомобил можете да използвате когато извършвате:

  • Превоз на товари;
  • Охраняване на обекти;
  • Куриерски или таксиметрови услуги;
  • Обучение на водачи за управление на МПС;
  • Отдавате автомобил/и под наем;

Да разясним: Основна дейност на дадена фирма е тази дейност, която за срок от 12 месеца носи над 50% от приходите от доставки на регистрираната фирма. В случаите, когато осъществявате повече от една дейност, за основна се смята тази в която са заети най-голям брой трудово наети лица.

ДДС за покупка на лек автомобил с цел осъществяване на основна дейност покрива и последващите разходи за гориво и експлоатация. Важи и в случаите, когато колата се използва както за фирмена дейност, така и за лична употреба.

Купувате лек автомобил с цел препродажба

Всички търговци на леки автомобили, които ги купуват с цел препродаване могат да се възползват от данъчен кредит. Единственото условие тук е да закупувате коли като стока, единствено с цел последваща продажба, а не заради лична употреба.

Наемате лек автомобил

В случаите, когато наемате лек автомобил за осъществяването на дадена икономическа дейност, имате право на ДДС и данъчен кредит, приспадащ наема, горивото и поддръжката. Условието е да използвате превозното средство за извършването на облагаеми и възмездни доставки, само за икономически свързана основна дейност.

Използвате лек автомобил на лизинг

За да можете да се възползвате от данъчен кредит в този случай, задължително условие е автомобилът да бъде предоставен чрез оперативен лизинг. При него условията силно наподобяват тези при наема на автомобил. Чрез оперативен лизинг сключвате договор за предоставянето на актив, в определеният случай лек автомобил срещу изплащането на месечни вноски.

Лекият автомобил, предоставен ви чрез договор за оперативен лизинг си остава собственост на лизинговата компания, която носи отговорност за всички свързани с експлоатацията рискове. След изтичането на лизинговият договор приключва и срока за използването на колата, като тя не се прехвърля на ваше име.

Данъчен кредит за лек автомобил на оперативен лизинг се отпуска само когато са спазени условията:

  • Да не се прехвърля правото на собственост върху автомобила, защото тогава лизинга автоматично ще стане финансов и нямате право на данъчен кредит;
  • Към първоначалната дата на предоставянето на лизинга, в случай на уговорена опция придобиване, стойността на събраните лизингови вноски без лихва не трябва да надвишава пазарната цена, на която се предлага лекият автомобил;

В горепосочените случаи всяка фирма може да приложи ДДС за лек автомобил и гориво, според законодателството. Приспадането на данъчният кредит във всеки един от случаите покрива освен разходите за покупката, но и експлоатацията и поддръжката на автомобила.

Ако имате въпроси относно използването на ДДС за леки автомобили или за някой друг счетоводно-правен казус, не се колебайте да се свържете с „Комаров Консулт“. Ние ще отговорим изчерпателно на всеки един въпрос.

Подобни статии

Имате открити сметки в Revolut, Pay Pal или Paysera. Трябва ли да ги декларирате в БНБ. - Komarov Consult

Имате открити сметки в Revolut, Pay Pal или Paysera. Трябва ли да ги декларирате в БНБ.

Напоследък все повече фирми, опериращи онлайн, но и не само, предпочитат да използват електронни портфейли докато изпълняват своята дейност. Финтех...

28 февруари 2023

Продажба на лек автомобил закупен от Физическо лице. Трябва ли да начислим ДДС при продажбата? - Komarov Consult

Продажба на лек автомобил закупен от Физическо лице. Трябва ли да начислим ДДС при продажбата?

Днес ще разгледаме често срещан казус при продажбата на лек автомобил от фирма, която е регистрирана по ЗДДС. Тази ситуация...

30 ноември 2022

Нов праг за регистрация по ДДС – от 50 000 става на 100 000 лева - Komarov Consult

Нов праг за регистрация по ДДС – от 50 000 става на 100 000 лева

На първо четене тази година депутатите решиха да се увеличи прага за задължителна регистрация по ДДС. Припомняме, че до момента...

22 ноември 2022

Безвъзмездна финансова помощ за внедряване на решения в областта на ИКТ и киберсигурността - Komarov Consult

Безвъзмездна финансова помощ за внедряване на решения в областта на ИКТ и киберсигурността

През октомври 2022 предстои да бъде отворена за кандидатстване програма за Безвъзмездна финансова помощ за внедряване на решения в областта...

17 октомври 2022

Свържи се с нас