Експерт счетоводител - Komarov Consult
Експерт счетоводител

За развитието на успешна фирма е необходимо да разполагате с правилният счетоводител или цялостен екип от счетоводители. Освен цялостно осчетоводяване на производственият процес и следене на приходите и разходите на фирмата, задачата на счетоводителя ще бъде да създава и подписва данъчни декларации и финансови отчети, както и да ви дава съвети, при възникнали въпроси касаещи законодателството. На практика това означава, че този човек освен счетоводител, ще ви бъде и нещо като консултант, тъй като ще ви помага във взимането на някои управленски решения.

Експерт счетоводителите са специалисти, притежаващи всички необходими квалификации в счетоводната сфера, с полезен набор от умения и богат опит. Някои от тях имат широки познания в различни сфери на счетоводството, но уменията им често са повърхностни, докато други специализират само и единствено в конкретна счетоводна област, в която са експерти. Добре е, когато избирате счетоводител, да заложите на човек с опит в същата сфера, в която оперира и Вашата фирма. Така той ще бъде максимално ефективен и ще взима активно участие, не само в целият счетоводен процес, но и в управленските решения, помагайки ви в спецификата на дейността. 

Основните задачи на експерт счетоводителя е да води целият счетоводен процес, отчитането на приходи и разходи, изготвянето на отчети, подписването на данъчни декларации и адекватно справяне с всички възникнали юридически въпроси и решения. Трябва ви счетоводител с отлични познания в законодателството като цяло (данъчно, финансово и юридическо), както и такъв който ще следи редовно за промени в законите, засягащи дейността на Вашата фирма.

Най-важното условие: Да изградите доверие с Вашият счетоводител

Дейността на счетоводителя е много отговорна и касае развитието на Вашата фирма. Ако изберете неправилният човек за работата, неговите неволни или умишлени грешки могат да ви навлекат редица сериозни проблеми, от една страна финансови, от друга със закона и вашите партньори.

Експерт счетоводителят, когото изберете трябва да се превърне във Ваш доверен партньор. Това е човека, който ще разполага с чувствителна информация, касаеща фирмата и нейните финансови средства. Колкото и да се опитвайте да ги опазите, голяма част от фирмените тайни ще излязат на показ по принуда веднага след като счетоводителя започне да се занимава със своята дейност, за това и е важно да изградите връзка на доверие с него. Истинският професионалист ще работи винаги в интерес на фирмата, опазвайки чувствителната информация и ще се опитва да разреши всеки проблем, явяващ се пречка. Той ще бъде почтен и честен, запознат с всички промени, засягащи данъчните наредби и закони, способен е да навлезе в спецификата на Вашият бизнес и ще ви помага със адекватни съвети, пазейки тайна. Това е и счетоводител, на когото можете да се доверите и разчитате наистина.

Нашият съвет към Вас, в откриването на правилният счетоводител е да насрочите няколко интервюта, по време на които да се опитате да разберете кои са силните страни на кадрите, а не обратното. Слабите страни ще се открият в процеса на работа. Законът е във Ваша полза и можете да го приложите, сключвайки с него трудов договор с изпитателен срок, чиято продължителност е от 3 до 6 месеца. Така ще имате време да прецените дали това е правилният експерт счетоводител за Вашата фирма, който да превърнете във доверен партньор, работещ за доброто на компанията.

Подобни статии

Имате открити сметки в Revolut, Pay Pal или Paysera. Трябва ли да ги декларирате в БНБ. - Komarov Consult

Имате открити сметки в Revolut, Pay Pal или Paysera. Трябва ли да ги декларирате в БНБ.

Напоследък все повече фирми, опериращи онлайн, но и не само, предпочитат да използват електронни портфейли докато изпълняват своята дейност. Финтех...

28 февруари 2023

Продажба на лек автомобил закупен от Физическо лице. Трябва ли да начислим ДДС при продажбата? - Komarov Consult

Продажба на лек автомобил закупен от Физическо лице. Трябва ли да начислим ДДС при продажбата?

Днес ще разгледаме често срещан казус при продажбата на лек автомобил от фирма, която е регистрирана по ЗДДС. Тази ситуация...

30 ноември 2022

Нов праг за регистрация по ДДС – от 50 000 става на 100 000 лева - Komarov Consult

Нов праг за регистрация по ДДС – от 50 000 става на 100 000 лева

На първо четене тази година депутатите решиха да се увеличи прага за задължителна регистрация по ДДС. Припомняме, че до момента...

22 ноември 2022

Безвъзмездна финансова помощ за внедряване на решения в областта на ИКТ и киберсигурността - Komarov Consult

Безвъзмездна финансова помощ за внедряване на решения в областта на ИКТ и киберсигурността

През октомври 2022 предстои да бъде отворена за кандидатстване програма за Безвъзмездна финансова помощ за внедряване на решения в областта...

17 октомври 2022

Свържи се с нас