Експерт счетоводител - Komarov Consult
Експерт счетоводител

За развитието на успешна фирма е необходимо да разполагате с правилният счетоводител или цялостен екип от счетоводители. Освен цялостно осчетоводяване на производственият процес и следене на приходите и разходите на фирмата, задачата на счетоводителя ще бъде да създава и подписва данъчни декларации и финансови отчети, както и да ви дава съвети, при възникнали въпроси касаещи законодателството. На практика това означава, че този човек освен счетоводител, ще ви бъде и нещо като консултант, тъй като ще ви помага във взимането на някои управленски решения.

Експерт счетоводителите са специалисти, притежаващи всички необходими квалификации в счетоводната сфера, с полезен набор от умения и богат опит. Някои от тях имат широки познания в различни сфери на счетоводството, но уменията им често са повърхностни, докато други специализират само и единствено в конкретна счетоводна област, в която са експерти. Добре е, когато избирате счетоводител, да заложите на човек с опит в същата сфера, в която оперира и Вашата фирма. Така той ще бъде максимално ефективен и ще взима активно участие, не само в целият счетоводен процес, но и в управленските решения, помагайки ви в спецификата на дейността. 

Основните задачи на експерт счетоводителя е да води целият счетоводен процес, отчитането на приходи и разходи, изготвянето на отчети, подписването на данъчни декларации и адекватно справяне с всички възникнали юридически въпроси и решения. Трябва ви счетоводител с отлични познания в законодателството като цяло (данъчно, финансово и юридическо), както и такъв който ще следи редовно за промени в законите, засягащи дейността на Вашата фирма.

Най-важното условие: Да изградите доверие с Вашият счетоводител

Дейността на счетоводителя е много отговорна и касае развитието на Вашата фирма. Ако изберете неправилният човек за работата, неговите неволни или умишлени грешки могат да ви навлекат редица сериозни проблеми, от една страна финансови, от друга със закона и вашите партньори.

Експерт счетоводителят, когото изберете трябва да се превърне във Ваш доверен партньор. Това е човека, който ще разполага с чувствителна информация, касаеща фирмата и нейните финансови средства. Колкото и да се опитвайте да ги опазите, голяма част от фирмените тайни ще излязат на показ по принуда веднага след като счетоводителя започне да се занимава със своята дейност, за това и е важно да изградите връзка на доверие с него. Истинският професионалист ще работи винаги в интерес на фирмата, опазвайки чувствителната информация и ще се опитва да разреши всеки проблем, явяващ се пречка. Той ще бъде почтен и честен, запознат с всички промени, засягащи данъчните наредби и закони, способен е да навлезе в спецификата на Вашият бизнес и ще ви помага със адекватни съвети, пазейки тайна. Това е и счетоводител, на когото можете да се доверите и разчитате наистина.

Нашият съвет към Вас, в откриването на правилният счетоводител е да насрочите няколко интервюта, по време на които да се опитате да разберете кои са силните страни на кадрите, а не обратното. Слабите страни ще се открият в процеса на работа. Законът е във Ваша полза и можете да го приложите, сключвайки с него трудов договор с изпитателен срок, чиято продължителност е от 3 до 6 месеца. Така ще имате време да прецените дали това е правилният експерт счетоводител за Вашата фирма, който да превърнете във доверен партньор, работещ за доброто на компанията.

Подобни статии

Доходи от наложен платеж от куриерски компании на физическо лице! Как се облагат? - Komarov Consult

Доходи от наложен платеж от куриерски компании на физическо лице! Как се облагат?

За онлайн търговия се счита всяка продажба на продукт или услуга с цел печалба. Основно онлайн търговията се осъществява посредством...

5 май 2022

Доходи от наем на физическо лице! - Komarov Consult

Доходи от наем на физическо лице!

Тази статия е за всички физически лица, които отдават имоти под наем.  В нея ние ще ви разясним начинът на...

18 февруари 2022

Важно: Какви са данъчните срокове през 2022 година - Komarov Consult

Важно: Какви са данъчните срокове през 2022 година

С началото на новата година идват и задълженията за изготвянето на декларации, финансови отчети и внасянето на различни данъци, както...

3 февруари 2022

Доходи от Криптовалути!  Кога се декларират и дължи ли се данък печалба? - Komarov Consult

Доходи от Криптовалути! Кога се декларират и дължи ли се данък печалба?

През последните няколко години доста популярна стана търговията с криптовалута и въз основа на това много често идва въпроса: „Длъжни...

8 януари 2022

Свържи се с нас